Lite tankar om Afghanistan

ISAF:s logo


Riksdagsoppositionen i Sverige är idag splittrad om Afghanistan. Vp vill dra hem samtliga svenska soldater från Afghanistan, Mp vill undersöka om FN-mandatet har överskridits och om de inte längre gör det som de skall göra enligt mandatet utan istället agerar efter USA:s agenda medan S inte har någon officiell ståndpunkt men röstade för en ökning av truppstyrkan.

Personligen anser jag att Sverige bör stanna kvar och hjälpa till att återuppbygga landet. Återuppbyggnaden måste givetvis gå till på ett fredligt sätt men det är i sig en omöjlighet så länge talibanerna finns kvar i det afghanska närområdet. I och med att USA har fått en ny president och en ny Afghanistanstrategi så kommer det hela att lätta upp och våldet kommer att minska succesivt. Skulle Sverige dra sig ur nu skulle våldet i den hittills relativt lugna Balkhprovinsen öka och återuppbyggnaden skulle misslyckas.

Afghanistan är ett land som har befunnit sig i krig och konflikt mer eller mindre sedan Alexander den Stores krig på 300-talet f.Kr. Det är därför, anser iallafall jag, på tiden att även Afghanistan får fred. Men vi kan inte helt enkelt stå och titta på och hoppas att freden kommer av sig själv. Det kommer den aldrig att göra. Därför måste vi hjälpa till att putta dem i rätt riktning. I Sverige är det iår ca 100 år sedan vi var senast direkt inblandade i ett krig och vi har klarat oss bra från konflikter inom själva Sverige sedan i princip Gustav Vasas tid. Det har varit mindre stridigheter mot danskar i söder och ryssar utmed östkusten samt finska gränsen men vi har sluppit några större krig och konflikter på vårt fastland. Vi har alltså således kunnat bygga upp vårat land. Denna möjlighet har afghanerna aldrig haft. Därför ser, i alla fall jag, det som våran skyldighet att hjälpa afghanerna.

Min personliga åsikt om den svenska styrkan är att den först och främst bör finnas där för det afghanska folket och inte användas för att jaga talibaner. Blir det område som står under svenskt mandat (Balkhprovinsen) angripet av talibanerna bör vi givetvis jaga bort dem, men vår främsta uppgift bör vara att skydda hjälparbetare samt skydda och hjälpa det afghanska folket. Om detta kommer att kräva att fler svenska soldater skickas ner vet jag inte, det är upp till militärstrategerna i Stockholm att avgöra.

Kommentarer
Postat av: Felix

Som militärhistoriker måste jag kommentera en del felaktigheter host ;)



1. Sveriges sista krig tog slut året 1809 när vi förlorade den del som kom att bli furstendömet Finland till Ryssland. Alltså för 200 år sedan.



2. Du kan inte påstå att vi klarat oss Bra från krig sedan Gustav Vasa, några "riktiga" krig hade vi ju inte ens deltagit i Innan Vasa. Landet Sveriges existens började i en gråzon period som sträcker sig från strax innan Vasa till och med hans kröning. Men som nationalromantiker kan jag väll se mellan fingrarna med detta ;)

2009-08-07 @ 09:13:19
Postat av: Strömgren

1. Ja, du har helt rätt. Jag slarvade på tangentbordet där, förlåt.



2. Om man sätter oss i jämförelse med t.ex. Tyskland, Afghanistan eller delar Afrika har v klarat oss bra ifrån krig ;)

2009-08-07 @ 21:14:17
URL: http://tvahundratrettio.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0