Ledighet

Nu är man hemma och kan uppdatera sig på bloggar, etc!

Vi tar väl en brakedown för veckan dag för dag:

Måndag

Dag ett. Vi fick ut grundläggande utrustning (kläder, sovmateriel, etc). Allt kastade ihop av förrådspersonalen i en grön säck. På vägen tillbaka till kasern (ca 200-300 meter) skulle vi även hämta en till säck. Detta vägde så pass mycket att jag tappade den ett antal gånger på vägen. Jag halkade efter i ledet, etc, vilket ledde till att sergeant Jonsson skällde ut mig ett antal gånger och tillslut kastade säcken över min armar och tvingade mig att bära den till logementet.

Tisdag

Fick ut mer utrustning, mestadels stridsutrustning så som vapen (Ak 5-C), stridsväst (Stridsväst 2000), m.m. Detta var mycket lättare och enklare att bära, dels för att vi fick packa utrustningen själv samt att vi bar allt i en persedelpåse (samt en svart sopsäck) och kunde lägga på vapnet på persedelpåsen.

Vi fick även nya soldatnummer, och de är tydligen baserade på våra personnummer så mitt är alltså inte längre 230 utan istället 620 (Fyller år den 20/6, anteckna!). Nu vet ni det, så egentligen bode bloggen byta namn. Men det pallar jag inte...

Onsdag

Fick veta av vårat befäl, kapten Ekman, att jag skulle byta pluton från Sjukvård till TOLO. Vi är i praktiken samma pluton, bara olika uppgifter i fält. TOLO står för "Tanknings- och laddningsomgång" och är ansvariga för att framföra bränslen och ammunition till de olika plutonerna. Jag kommer att bli signalist, vilket är underhållsvarianten på sambandssoldat. Jag kommer alltså sitta någonstanns tillsammans med TOLO-plutonchefen och skicka ut order till de olika TOLO-grupperna och se till så att alla plutoner får det material de behöver.

I övrigt började vi även ha exercis under dagen, och fick lära oss givakt/manöver, olika formationer samt hur man avlämnar/anmäler, etc.
Vi hade även beep-och max-test. Dvs konditionstest där man springer ca 20 meter fram och tillbaks och så ska man hinna med ett pipljud. Man ska ha passerat en gräns innan ljudet kommer, annars får man en varning. Tre varningar och man är ute. Jag kom till nivå 4, nånting. Hälften av vad jag klarade förut vilket betyder att jag har fått mycket sämre än sist. Styrkan var dock bättre, satsade på att klara ca 4 armhävningar, klarade 16 (Hade nog klarat fler om jag ansträngt mig mer) samt klarade rygguthållningstestet i lite mer än en och en halv minut.

Torsdag

Hade exercis för att lära oss marschera, halt, vända, etc. Sedan hade vi guidad joggingtur runt regementet. Avbröt dock för jag fick ont i knät och gick tillbaks till logementet. Städade istället så att ingen skulle anklaga mig för lathet.
Efter tjänstens slut flyttades mitt över till logementet brevid mitt gamla (från logement 11 till logement 12), samt så flyttade min ersättare över sitt till sjukvårds.

Fredag

Snabbstorstädning på morgonen av samtliga städområden och sedan frukost och genomgång hos personalvårdsavdelningen. Innan det hade vi dock fysträning, vilket vi ska ha varje morgon. Vi hade sk. BRAK (BenRyggAxlarKnä). Mitt under en övning lägger en kille av en rejäl brakfis vilket leder till att samtliga skrattar samt att kapten Ekman fäller följande kommentar:
"Anmäl ifall det kommer fler".
Killen som fes: "Ja, Kapten!"
Även vår hårda sergeant Jonsson som stod med järn i blicken och tittade på fick springa in på befälsrummet och skratta av sig i en 5 minuter innan hon kunde fortsätta sin "övervakning".

Lunch blev kycklingklubba med ris och currysås. Det fanns även Wallenbergare för dem som ville ha det. Själv fick jag slänga i mig lunchen för att hinna hämta väskorna och hinna med vår chartrade buss till Luleå flygplats, Kalix, för avresa med Kronflyg till Arlanda, Stockholm. Ryktet spred sig fort att vi som hade kronflyg skulle få flyga Herkulesplan, men detta visade sig vara osant när vi sedan satte oss på SAS-planet. Resan tog ca 1,5 timme och vi fick två mackor på planet, en mazarin samt en apelsinjuice med apelsiner från Kuba.

Väl på Arlanda följde jag en kamrat till upptåget och sedan gick jag och hämtade väskan och satte mig på flygbussen för avfärd hemmåt. Jag gick av vid järva krog och gick de ca 20 minutrarna hem. Nu ligger man här med ont i fötterna och ser på Syriana på Kanal 5.

Slutsats

80-90% av lumpen består av att stå. Antingen står man i matkö, toakö, drickkö, uppställning, kolonn, led, eller liknande. Man har inte heller mycket fritid alls (Vilket kommer att leda till att jag inte kommer att kunna uppdatera bloggen dagligen, ska försöka hinna veckovis).
Viktigt att hålla igång hela tiden, så fort man sätter sig ner är det nära på att man somnar. Detta fick vi erfara när vi var i Exercishuset och lyssnade på olika genomgångar av olika delar av personalen. Alla i plutonen somnade nog till minst en gång under dessa genomgångar.
Ljummet vatten är bättre än kallt. Kallt vatten är godare, men man blir pissnödig av det och man tillgodo gör sig inte lika mycket av vätskan som av ljummet. Så vid marscher, etc, är det bättre med ljummet än mer kallt vtten.

//620 Strömgren Out!

Träd... Träd... Och åter träd... Vänta där var en stuga!

Nu sitter man på tåget påväg norrut.... Sverige är ett fint land, synd att man inte ser så mycket av det pga av alla träd... IBLAND ser man lite sketen stuga eller något... Men det mesta av landet består av skog och åter skog...

Sitter här med tre andra killar som även de ska in. En annan kille var, liksom jag, uttagen att köra bandvagn på trosskompaniet. Vi kanske hamnar i samma pluton (Sjukvårdsplutonen). Han var inte på infohelgen så han vet inte...

Jaja, jag rapporterar in mer senare, det finns inget eluttag och jag vill spara på batteriet och så...

Ha det bra!
//230 Strömgren

kent - OWC

Jag lyssnar efter regn
Elektricitet i luften
& det var så längesen
att jag glömt bort
hur det känns
att komma hem
Samlar tankar till försvar
på min bäddade säng
gör jag en plan
Med rakat huvud
står jag klar
på frivilliga ben
Vad var det?
Är det dags att ge sig av?



http://www.youtube.com/watch?v=LT2iltf6GR0

Operation: Nordmarsch

Karta Sthlm - Boden


Kl. 20:12 den 26/7 2009 inleds Operation: Nordmarsch med utgångspunkt i Stockholm. Under de nästkommande 12 timmarna kommer vi att snabbt avancera norrut utmed den svenska östkusten. Vi kommer endast att stanna i till i större städer för att fylla på förnödenheter samt förstärkningar. Kl. 10.26 den 27/7 2009 kommer vi att ha nått slutdestination Boden, Norrbotten. Kodnamn: "Helvetet". Vi kommer att avancera snabbt från Boden central (Kodnamn: "The Gates of Hell") genom centrala Boden för att sedan upprätta fasta positioner vid infanteriregementet I19 (Kodnamn: "Platsen Gud glömde"). Väl framme vid "The Gates of Hell" kommer vi att delas in i två grupper, den ena fortsätter mot "Platsen Gud glömde" och den andra beger sig av för att säkra och upprätta fasta positioner vid Artilleriregementet A9 (Kodnamn: "Där solen aldrig ler"). "Där solen aldrig ler" kommer att ansvara för indirekt bekämpning av fienden under vår tid i "Helvetet".

Under marschen norrut kommer luftunderstöd att ges av LSS (Luftsstridskolan) från Uppsala fram tills dess att vi har korsat gränsen in till Norrbotten, då kommer luftunderstödet att överlåtas till Norrbottens flygflottilj - F21. F21 kommer även att ansvara för luftunderstödet under vår tid i "Helvetet".

En introduktion...

Detta första inlägg blir alltså det inlägg som ska introducera mig och hela bloggen...

Ja, var ska man börja då? Jag kan ju börja med att prata om mig själv...
De flesta som läser här känner nog redan mig och vet väl det mesta, men ändå...

Jag heter alltså Victor Strömgren och rycker in på I19/Pbat i Boden, Norrbotten på måndagen den 27 juli. Tanken bakom denna blogg är alltså för folk som är intresserde ska kunna följa mina upplevelser och äventyr inom det militära.
I övrigt kan man säga att jag är MÖP (Militärt Överintresserad Person) och har ett överdrivet stort intresse av (militär-)historia, speciellt Europa 1914-1945 (Dvs första och andra världskriget). Jag älskar musik, och mina favoritartister/husgudar är då kent och Rammstein (Konstig kombo?). Jag lyssnar även på: Thåström (Och alla hans projekt, Ebba Grön/Imperiet/etc), Metallica, Clawfinger, Apocalyptica, the Cure samt Sabaton (Sabaton är mest troligtvis ett resultat av MÖP samt historieintresset). I den här bloggen kan jag tänka mig att ni kommer att se många referenser till tidigare nämnda bands låttexter, främst då Sabaton och kent kan jag tänka mig...
Under min tid i Boden (27 juli - 18 juni 2010) kommer jag (troligtvis) att plugga Freds- och konfliktkunskap på halvfart/distans från Uppsala Universitet. Jag ligger just nu som andra reserv där, får se hur det blir.

Jag blev uttagen av Pliktverket som bandvagnsförare, och tanken var att jag skulle köra bandvagn på sjukvårdsplutonen i Trosskompaniet. Men eftersom jag ej har körkort så sket sig detta, så vi får se vad jag blir förflyttad till. Det jag hörde när jag var på informationshelg i maj (?) var att jag skulle bli förflyttad till sambandssoldat om jag inte hade körkort så det verkar som att det är det jag kommer bli då också...

Vad är då en sambandssoldats uppgift kanske ni undrar?
Jo, tanken är att vi ska hålla igång kommunkationerna mellan trupperna och befälen, etc.
Läs mer här: http://www.lumpen.nu/Lumpen/Utbildningar/Egen-sokning/?btkd=KO901&fsgr=2

Bloggens namn då?
Jo, mitt soldatnummer är alltså 230, och eftersom man inte fick ha siffror i bloggadressen blev det alltså tvahundratrettio i namnet.

Så, nu vet ni en hel om mig! Har ni några frågor är det väl bara att fråga i en kommentar, så kanske jag svarar.

Tack för mig!

RSS 2.0