Gasanfall, bränder & fältövning

Eftersom jag inte hunnit uppdatera bloggen på två veckor kommer här nu istället en tvåveckorsuppdatering.

Förrförra veckan hade vi CBRN-utbildning (CBRN = Chemical, Bacteriologial, Radioactive and Nuclear Weapons [Kemiska, Bakteriologiska, Radioaktiva och Nukelära vapen]). Dvs hur vi ska agera i händelse av ett anfall av ett sådant vapen, men även om hur man skyddar sig mot läckor, pandemier, härdsmältor, etc. Vi fick under veckans första dagar öva hur man tar på sig skyddsmask, vilka kläder man ska ha på sig, etc. På torsdagen åkte vi ut till Rödberget för att ha skarpövningar. Vi fick först, iklädda komplett CBRN-utrustning, gå in i en gaskammare där de släppte ut tårgas, och sedan skulle vi göra lite simplare övningar så som armhävningar, upphopp, etc. Tanken var att kolla så att maskerna satt på som de skulle och att utrustningen täckte ordentligt samt att inget läckte. Övningen tog väl inte mer än en 5 minuter.

Senare under samma dag skulle vi öva brandsläckning vid t.ex. napalmanfall. De smetade in ett antal dockor i napalm och sedan skulle vi, med hjälp av en filt, släcka napalmen genom att kväva den (Eftersom napalm inte går att släcka på något annat sätt). Nästa uppgift bestod av att vi skulle släcka en sandlåda med flygbränsle (fotogen) i. Detta fick vi använda brandsläckare till dock.
 Tredje, och sista, uppgiften under dagen bestod av att vi skulle gå igenom en brandkorridor, dvs en liten "koja" som de smetat in med napalm och tänt på och som vi sedan skulle gå igenom. Man fick inte springa, utan endast gå i normal takt. Precis när jag skulle gå igenom slog det ut en napalmlåga framför mig och min hjärna kom igång och tänkte i princip "Vad sysslar du med? Detta är napalm! Du VET vad napalm gör med människor! Vad i helvete?!", vilket ledde till att jag började gå snabbt och tvingades gå om brandkorridoren igen. Men det var inte så farligt.

Förra veckan hade vi fältövning. Vi skulle lära oss bl.a. hur man kastar handgranat (Vi fick kasta både lösa övningsgranater och skarpa spränghandgranater) samt öva strid med skarp ammunition. Dittills hade vi endast övat det med lös ammunition. Vi fick öva enskild soldat strid (dvs soldat vs soldat) samt stridspar/växelvis framryckning (två soldater som rycker fram genom en bana och täcker varandra). Vi fick då öva mot dockor som poppade upp framför oss och som vi sedan skulle, på enklaste sätt, skjuta ner. Sista momentet i stridspar var värnrensning, dvs. att vi nått en fientlig ställning som vi ska slå ut. Då var det handgranat & automateld som gällde.

När alla övningar var avklarade på torsdagen skulle vi marschera tillbaka till förläggningen (~ 7km), men eftersom jag var sjukskriven för min fot så missade jag den. På vägen fick de även genomföra en del tester som t.ex. handgranatskastning, ihopsättning av bår, etc. Senare fick vi även höra talas om att detta var den s.k baskermarschen. Vi har inte fått det bekräftat av befäl ännu, men inte heller fått det förnekat så vi vet inte än. Men OM det var det så missade jag tyvärr den marschen. Förhoppningsvis så får jag ta igen den vid annat tillfälle.

Jag har även bilder från dessa två veckor någonstanns, de kommer upp vid tillfälle. Jag fick även veta att jag ska bli TOLO-Sjukvårdplutonens dynamittard, dvs den personen inom plutonen som får specialutbildning på sprängmedel så som dynamit och C-4. Det kan ju bli intressant.

Denna vecka har ungefär hälften av plutonen fordonsutbildning och resten av oss förbereder för Garnisonens dag på lördag. Det innebär att det är dåligt med utbildning denna vecka. Dock kommer vi få skyddsvaktsskjutsprovet imorgon för att göra oss till godkända skyddsvakter.

I helgen är det som sagt garnisonens dag/besökshelg på I19 samt A9 (Artilleriregementet) så samtliga har helgtjänst och ska förbereda för det. Det betyder att jag inte kommer få åka hem förens på torsdagen veckan därpå. Dock kommer jag få åka tåg, så det blir att jag kommer hem till Stockholm på fredagsmorgonen istället.

I en totalt omilitärrelaterad nyhet har jag lyckats få tag i ståplatsbiljett till Rammstein i Globen den 20 februari. Det kommer (mest troligtvis) bli 2010:s händelse! Nu i helgen förhandsbokade jag även den nya skivan ("Liebe ist für alle da" ["Det finns kärlek för alla där"]) från Ginza.se i limiterad dubbeldiskversion i digipakfodral. Dessutom köpte jag nya singeln "Pussy/Rammlied" på Bengans. Jag köpte även Ebba Grön "Samligen" samt krigsfilmen "Vinterkriget". Dessutom beställde jag (från Ginza.se) Clawfingers "Deaf Dumb Blind" i Remastrad version, kents "Du & Jag Döden" (Världshistoriens bästa skivtitel i min mening f.ö) i limiterad utgåva samt kents "Tillbaka till Samtiden", även den i limiterad utgåva.

Det var allt från nordfronten denna gång!

//620 Strömgren Out!

Trafikolyckor, alkoholism, Riksdagsbeslut och svininfluensa

Ja, då ska man snart tillbaks till Boden då.

Har ju inte uppdaterat bloggen på ett tag så här kommer en veckouppdatering:
Denna vecka har vi hållt på med första hjälpen/sjukvård (Hur man säkrar en olycksplats, lägger förband, etc) och så har vi haft en kallt väder kurs. Det är en kurs som de måste ha enligt lag fö att få öva med oss i vintermiljö. Kursen är i sig indelad i ett antal underkurser (Kallt väder, soldatutbildning, befattning samt pluton). Den första är grundläggande om hur man undviker kylskador, etc. Den har vi prov på på måndag morgon och där måste samtliga ha 100% rätt för att bli godkända. Men med tanke på hur Försvarsmaktens prov har varit så har jag nog inte mycket att frukta där. De övriga kurserna tar upp om hur man agerar som soldat i vintertid, åker skidor, etc samt hur jag som befattningshavare (signalist i mitt fall) skall agera i vintertid (Hur förhindrar jag min utrustning från att frysa sönder, etc) samt hur hela plutonen skall agera i vintertid.

På tisdagen hade vi en åtta timmars föreläsning om alkoholism och hur man förhindrar att bli det. Detta är en kurs som de måste ha enligt något Riksdagsbeslut. Och istället för att dela upp den på ett antal dagar slängde de in hela kursen på en dag. De klämde av fyra timmar innan lunch, sedan hade vi en timmes lunchrast, och sedan var det dags att ha fyra timmars föreläsning igen. Det blev ju inte bättre av att befälen själva inte gått kursen så de läste bara av kursmaterialet och visade de bilder som fanns i boken. Det enda som var kul den dagen var att vi hade en löjtnant som pratade östergötska. Ordergivning på den dialekten låter förbannat kul kan jag ju säga.

Vi hade även första hjälpen som sagt. Då fick vi lära oss hur man ska agera vid olyckor, hur man lägger förband, etc. Vi fick öva en del scenarion som hade med trafikokyckor att göra. Vi var då indelade i olika grupper. En grupp skulle spela sårade, en grupp var de som hjälpte dem samt en grupp fick sitta "på läktaren" och bedöma det hela. Dessa övningar anser jag vara de roligaste, när man får lite mera praktiska kunskaper än att bara sitta och lyssna på en massa föreläsningar.

På torsdagskvällen hade vi marsch i 8 km (4km åt ett håll och sedan fyra tillbaks). Då skulle vi marschera till en punkt, ta en så kallad tillpassningspaus där vi kan fixa till utrustning som sitter fel, tejpa ev. skavsår, etc. Efter fem minuter skulle vi vidare till slutpunkten. Där skulle vi ta en halvtimmes paus för att byta t-shirt samt strumpor. Detta var då en del i vinterutbildningen eftersom man måste byta svettiga kläder på vintern för att undvika köldskador. Efter att vi marscherat en bit tillbaks blev vi stoppade och de sa åt oss att ta av oss kängor samt strumpor och gå på kolonn (led på civilianska) efter en fänrik. När vi gått i nån minut kom vi fram till ett ställe där några andra förberett för att värma upp våra fötter. Detta var också en del i vinterutbildningen. Hur som helst när vi kom tillbaks var det bara att hänga in alla svettiga kläder i torkrummet och gå ner till matsalen för kvällsfika och sedan lägga sig.

På fredagen hade vi övningar med bårar. Bl.a. hur man sätter ihop/tar isär en bår, hur man förflyttar sig på enklaste sätt, etc. Vi hade en övning på slutet där vi skulle (Med stridsutrustning) springa ca 100 meter i terräng med en sårad på båren. Vi var fem pers i grupperna (Varav en var sårad). Två skulle då bära och två skulle hjälpa till i backar, etc. När vi sedan kommit i mål skulle vi (på ~4 minuter) ta isär båren och lägga ner den i en väska utan att det skrammlade om påsen efteråt. Min grupp kom inte först, men inte sist heller.
 När vi som bäst höll på att öva kom det två killar som var på "leave" (permission, trodde först de menade "liv" som i "livkompaniet") från Afghanistan. De snackade en del om hur det är där nere (Det är ju inte som media påstår iallafall), om utlandstjänst, etc. Det höll väl på i en tjugo minuter.
 Efter detta var det dags för plutonens timme (typ klassråd), där jag var sekreterare (som vanligt). När jag sedan skulle renskriva protokollet på befälsrummet datorer passade ju bussarna till Kallax (Luleås flygplats) på att gå och ingen tänkte på att påminna mig. Så när jag var klar fick jag höra av en kille i plutonen som skulle någon annanstanns att bussen redan gått. Då fick man smärre panik. Var bara att prata med befäl och adjutanter. I slutändan fick jag dock skjuts till flygplatsen av Kapten Lindqvist (Kompaniets insatschef, dvs han som ska leda oss om vi ska ut på uppdrag [t.ex. om det blir krig, en storm eller om Norrbotten/annat län kollapsar pga svininfluensan]). På vägen till Luleå satt vi och diskuterade SIB (Strid i bebyggelse) och lite annat som har med militären att göra. Var intressant. Men, hur som helst, så kom jag hem och missade inte flyget.

Igår [lördag] var jag på bio och såg Quentin Tarantions "Inglouriuos Basterds". Den var väl som hans filmer brukar vara, dock inte lika våldsam som t.ex. Kill Bill. Slutet var väldigt överraskande. Jag kan rekommendera den till er som vill se en bra film.

Detta har i övrigt ändå varit en seg vecka, så veckans låt måste nog, tyvärr, bli Markoolios - Jag orkar inte mer:

Prat: Upp och hoppa era slashasar
Fienden står och skrattar tio meter framåt
(Fan, vad han skriker)
Och ni bara ligger där och kramas vad håller ni på
Är det så här ni ska kriga era slöfockar!
Och Markoolio, vad håller du på med?
(Det är bara det jag är trött)
Alla orkar!


JAG ORKAR INTE MER!!

Jag orkar inte mer vill inte vara kvar
Jag längtar efter er min kära mor och far
Å maten smakar skit jag känner mig så klen
Jag hunsas hit och dit jag trivs inte i armén

FÖR JAG VILL ÅKA HEM!!

Här kommer ett brev från det militära
Det har gått en tid men det är kvar å lära
I finska lumpen är det en hel del skrik
När jag tappar en granat får befälen panik
”Satan du är tokig” har jag fått höra
”Fart på!!!” skriks i mitt öra
Man kryper i lera och äter gammal mat
Varma hälsningar: er tappra soldat

Det är kallt han är klen, och allting känns så fel
Han vill bort från armén, för snart får han ett frispel

Jag orkar inte mer vill inte vara kvar
Jag längtar efter er min kära mor och far
Å maten smakar skit jag känner mig så klen
Jag hunsas hit och dit jag trivs inte i armén

FÖR JAG VILL ÅKA HEM!!

Ett och två tre, ett två, ett två, ett och två tre, ett två till backen nu, nu, nu och nu

Vi har marsch idag fem mil utan vila
Oh vad jag längtar hem till det civila
Bara bita ihop och visa att man är karl
Det är tur att det bara är ett år kvar
Sitter här och fryser mitt på ett fält
För det stinker prutt i vårat tält
Det dröjer nog innan jag blir man
Så puss och kram skriver när jag kan

Det är kallt han är klen, och allting känns så fel
Han vill bort från armén, för snart får han ett frispel

Jag orkar inte mer vill inte vara kvar
Jag längtar efter er min kära mor och far
Å maten smakar skit jag känner mig så klen
Jag hunsas hit och dit jag trivs inte i armén

FÖR JAG VILL ÅKA HEM!!

Och nu, ett två ett två, HALT!!

Grabbarna här är ett roligt gäng
Dom välter mitt skåp och sätter eld på min säng
Men jag ska bli prick skytt jag kan nog bli bra
Jag prickade faktiskt majoren idag
Men då hände något som gjorde mig paff
Dom blev arga och gav mig ett straff
Jag hajar noll hjälp mig härifrån
MVH eran son

Jag orkar inte mer vill inte vara kvar
Jag längtar efter er min kära mor och far
Å maten smakar skit jag känner mej så klen
Jag hunsas hit och dit jag trivs inte i armén

Jag orkar inte mer vill inte vara kvar
Jag längtar efter er min kära mor och far
Å maten smakar skit jag känner mej så klen
Jag hunsas hit och dit jag trivs inte i armén

FÖR JAG VILL ÅKA HEM!!

Prat: Sluta vilja alla orkar framåt mina damer
Ni ska veta att ni är coola krigare!!

Ett och dom springer bara hem
Vi är kustens hårda män
När fienden får syn på oss
Vill han inte längre slåss
Vatten, klippor, skog och äng

URSÄKTA? ÄR VI FRAMME SNART?

"HALT! Nån talade i ledet nu är det 10 armhävningar
MARSCH MARSCH!!


//620 Strömgren Out

Ny email

Eftersom min hotmail har varit död i över en vecka så har jag nu tvingats skaffa en ny Hotmail-/MSN-adress. Den är: [email protected]

Så om någon har skickat något mail till mig inom de två senaste veckorna (Och ni inte fått svar) kan ni gärna vidarebefodra det till min nya emailadress. Ni som har MSN kan gärna lägga till mig också, skriv dock gärna en kommentar här om att ni gör det, så jag vet vilka som addar det.

För att komma tillbaks till bloggens tema så kan jag göra en mindre veckouppdatering. Denna vecka har vi alltså haft skyddsvaktsutbildning. Det innebar timmar av att läsa juridik och att öva närkamp (nertagningstekniker, etc) samt en del scenarion. Vi hade det teoretiska provet i fredags och det var då enklare än vad man trodde från början. Jag bör ha blivit godkänd, kunde ju de flesta frågorna.

I torsdags gjorde även de övriga plutonerna på stormtrosskompaniet (TOLO-Sjukvård (Min pluton alltså), reparationsplutonen samt Stab- och trossplutonen) ett överraskningsanfall mot skytteplutonen vid 21-tiden, när de var i färd att lägga sig. Vi klädde oss i långkalsonger, värmetröjor, kängor, rånarluvor samt skyddsmasker och sprang upp till skyttes korridor för att storma deras logement och riva upp deras sängar och skapa allmänt kaos. Tydligen hade även några från Stab- och trossplutonen stulit TV:n av skytte också.
 Den kvällen tillbringade vi bakom låsta dörrar av rädsla för skyttes hämnd. De slog dock till på fredagseftermiddagen då de sprang ner när vi hade plutonens timme (tänk klassråd) och rev upp våra sängar vilket innebar att vi tvingades bädda om sängarna.

Men ja, i helhet har det varit en bra vecka och man har lärt sig en hel del.
Veckans låt får väl då även bli Ebba Gröns (Joakim Thåström) - Die Mauer.

Ebba Grön - Die Mauer

Halt!
Här får ingen passera,
här kommer ingen förbi.
Kommer aldrig över nån mera,
så gå är du snäll om ditt liv är kärt.

Över taggtråden såg jag min livskamrat,
Susanne stod och gestikulera.
Jag har gått här i tjugo år snart,
men med en K-pist är det svårt att diskutera.

Jag gick långsamt hemåt,
hemåt den kvällen.
Skulle jag få se henne igen?
Hjärnan värkte,
hjärtat värkte,
Skulle jag bli hel igen?

En dag så stod,
så stod den bara där,
en mur mellan mej och den jag hade kär.
Vi bor två kvarter, ifrån varann.
men en grå prick är det enda jag ser av Susanne.

Vi skulle få leva här
vi skulle få leva här
vi skulle få leva här
vi skulle få le, leva här

Alla vackra rosor är våta,
av blodet från ert heliga korståg.
och jag skall aldrig förlåta
det som hände vid muren.

Jag har tänkt jävligt mycket, mycket på att fly,
Jag vill se hennes kropp,
jag vill smeka hennes hy,
höra hennes stämma,
vara henne nära,
Jag ska viska i hennes öra;

Vi skulle få leva här
vi skulle få leva här
vi skulle få leva här
vi skulle få le, leva här

Ja, jag vet, jag vet precis hur,
jag flyger över eran mur.
Å jag vet, å jag vet,
jag vet precis hur,

"I´ll be the acid spy"
Jag gör vad du vill.
Jag vet precis hur,
jag vet precis hur
Eh oh ah, jag vet precis hur.

Vi skulle få leva här
vi skulle få leva här
vi skulle få leva här
vi skulle få le, leva här

Level Up!

Denna vecka har de lyckats klämma in en hel kurs som ska göra oss till godkända skyddsvakter och kunna vakta (militära) skyddsobjekt. Detta kostar oss nästan varenda kväll med kvällstjänst då vi sitter och pluggar juridik så vi vet vad vi får göra i vissa situationer, vad våra befogenheter är, etc samt så tränar vi även närkamp och hur man använder batong, handfängsel, m.m. Detta skall vi hålla på med för att sedan ha ett teoretiskt prov (där vi måste ha alla rätt) på fredag.

Detta blev ett kort inlägg, men nu vet ni att jag lever iallafall!

Nu ska man lägga sig! Natti natti!

//620 Strömgren Out!

RSS 2.0